HTML

Duguláselhárítás: tippek a lefolyó dugulásának megszűntetésére!

2016.09.12. 21:11 i-mode

Duguláselhárítás: tippek a lefolyó dugulásának megszűntetésére!

Aki háztartást vezet, az biztosan találkozott már a dugulás rémével. Jelentkezhet a kádnál, a mosdó csapjában vagy a mosogatónál. Van néhány házi praktika, aminek köszönhetően a lefolyók újra működnek:
dugulaselharitas.jpg

Szódabikarbóna

Háztartásunk egyik legsokoldalúbb eleme, rengeteg felhasználási területe van, ezekből az egyik a dugulás elhárítása. Először tisztítsuk meg a lefolyót, amennyire tudjuk vagy elérjük. Ha eltávolítottuk a szennyeződés elérhető részét, akkor jöhet a komolyabb probléma.

Keverjük össze vízzel, és az elegyet forraljuk fel. Ezt a folyadékot öntsük éjszakára a lefolyóba, és másnap reggel szintén forró vízzel öblítsük le. Szinte biztos,hogy megoldódik a dugulás, ha nem teljesen, akkor ismételjük meg a következő este is ugyanezt a műveletet.

 

Ecet

Az ecet feloldja a dugulást, de leghatékonyabban szódabikarbónával párosítva működik. Öntsük a szódabikarbónát egy tölcsér segítségével a lefolyóba, majd öntsük utána az ecetet is. Engedjünk rá egy kis forró vizet, hogy mélyebbre jusson a hatóanyag. Várjunk minimum 1 órát, és öblítsük át az egész rendszert vízzel. Ha komoly a dugulás, akkor az öblítést reggel tegyük meg, így a folyadékot hatni tudott egész éjszaka. Az ecetes-szódabikarbónás megoldás további előnye, hogy megszünteti a kellemetlen szagokat is, ami a lefolyóból árad.

 

Trisó

A trisó egy olcsó, könnyen beszerezhető háztartási szer. Használata nagyon egyszerű: egy egész flakonnyi trisót öntsünk éjszakára a lefolyóba. Ha úgy látjuk, hogy nem ment le a dugulásig, akkor minimális vízzel mélyebbre juttathatjuk, de semmiképpen sem sok vízzel. Reggel öblítsük át forró vízzel, és addig engedjük bele a vizet, amíg a lefolyó nem lesz teljesen áteresztő.

 

Bórax

A bóraxot nagyjából ugyanúgy kell használni, mint a trisót vagy a szódabikarbónát. Öntsük a lefolyóba, ha szükséges, használjunk egy tölcsért erre a célra. 1 dl bórax után töltsünk rá 2-3 dl forró vizet, majd minimum 20 perc várakozás után öblítsük át folyó vízzel.

 

Kóla

A legmakacsabb dugulásokat is megszünteti de legalábbis fellazítja, ha minimum 1 litert öntesz kólából a lefolyóba és hatni hagyod egész éjszakára. Célszerű több éjszaka is megismételni az eljárást, és biztos lehetsz benne, hogy a folyadék minden létező szennyeződést eltávolít a lefolyóból. Persze érdemes belegondolni abba is, hogy ugyanezt juttatjuk sokszor a sajá szervezetünkbe is.

 

Eszközök

Mindenképpen érdemes rendszeresíteni néhány, csak duguláselhárításra alkalmazott eszközt. Ezek közül az egyik legyen egy tölcsér, amivel a hatóanyagokat a lefolyóba juttatjuk, a másik mindenképpen legyen egy villa, amivel a lefolyó felszínén maradt, de összecsomósodott hajszálakat vagy más gubancokat tudunk eltávolítani. A harmadik eszköz legyen egy szeg, esetleg egy már nem használt horgolótű, amivel a mélyebben lévő összerakódott szennyeződést tudjuk eltávolítani, vagy legalábbis fellazítani.

Szólj hozzá!

Címkék: duguláselhárítás Duguláselhárítás-bontás-nélkül Duguláselhárítás házilag szódabikarbónával

padlóösszefolyó duguláselhárítás

2014.02.18. 10:11 i-mode

padlóösszefolyó dugulás megszüntetés 

 

  •  A padlóösszefolyó dugulás megszüntetés esetén kezdjük a munkát a bűzelzáró dugókkal és ha ez könnyen eltávolítható, akkor a tusolócső használatával átmoshatjuk a padlóösszefolyót.
  •  A zuhanytálca dugulás megszüntetése már egy nehezebb feladat, főleg akkor, ha az nem a padlóösszefolyóra van rákötve. Ha nem értünk hozzá, akkor inkább ne kísérletezzünk, a lefolyó részt ne szedjük szét, mert ugyan könnyen lejön, de profi szerelőre van szükség, hogy vissza is kerüljön. Ezt a munkát bízzuk profi duguláselhárítás szakemberre.

A padlóösszefolyó bűzelzáró gyakran kellemetlen szagokat áraszt, amelynek leggyakoribb oka a dugulás vagy egyszerűen a víz elpárolgása a padlóösszefolyóból. Éppen emiatt érdemes megvizsgálni a probléma fő forrását, mivel ezekben az esetekben tisztítószerekkel, illatosítókkal nem tudjuk megszüntetni a szagokat. Egy másik egyszerű ok a bűzelzáró könyök, valamint a bűzzáró dugó meghibásodása.

Ha a padlóösszefolyó kiszáradt, akkor elég csak vizet öntenünk bele, és a probléma azonnal orvosolható, ha azonban dugulás áll fent, akkor szakemberhez kell fordulni a megfelelő tisztítás érdekében. Ha azonban nem szeretnénk szakembert hívni, akkor a bűzelzáró dugó eltávolításával könnyen hozzáférhetünk és kimoshatjuk egy slaggal vagy tusolócsővel a lerakódott szennyeződést.

Ha meg szeretnénk előzni az esetleges dugulásokat, akkor, bármennyire undorító, de kéthavonta legalább ki kell tisztítani a padlólefolyót. Ha rendszeresen takarítjuk, akkor megelőzhetjük a lerakódásokat.

A padlóösszefolyó bűzelzáró nagyon fontos szerepet tölt be mindennapjainkban, ezért nem hanyagolhatjuk el az esetleges meghibásodásait. A padlóösszefolyó van segítségünkre olyankor például, amikor csőtörés van a lakásban, vagy bármilyen más probléma miatt nagy vízmennyiség halmozódik fel, akkor ezen a lefolyón távozik a víz. Ezáltal megvédi a lakást is az elázás veszélyétől.

Szólj hozzá!

Címkék: Duguláselhárítás-bontás-nélkül

Duguláselhárítás házilag szódabikarbónával - segít ?

2014.02.18. 10:10 i-mode

Hozzávalók

  • szódabikarbóna
  • 20%-os ecet
Lefolyó tisztító

Elkészítés

Legyen száraz a lefolyó. Öntsünk bele szódabikarbónát, úgy hogy jól betakarja, és erre pedig ecetet. Hagyjuk pezsegni. Ha marad szóda öntsünk még hozzá ecetet. Ha kell, ismételjük meg a műveletet.

A szódabikarbóna rendkívül hasznos szer: használhatod többek között vízkő ellen és a ruhák fehérítésére is. Emellett a lefolyócsövek karbantartásánál is nagyon hasznos, sőt, kisebb dugulások elhárításában is segít. Ha például csak nagyon lassan csordogál le a víz a mosogató- vagy a mosdókagylóban, akkor elsőként a szódabikarbónával próbálkozz.

Öt evőkanálnyit keverj el két liter vízben. A keveréket forrald fel, és azonnal öntsd a lefolyóba - lehetőleg közvetlenül, ezért várd meg, hogy lefolyjon a benne lévő víz. Ez általában feloldja a lefolyócsőben lévő lerakódásokat. Érdemes havonta egyszer akkor is elvégezned ezt a műveletet, ha a lefolyóknak látszólag semmi bajuk.

Az ecet-szódabikarbóna páros

Az ecetes-szódabikarbónás keverék talán a leghatékonyabb a dugulás elhárítására, ráadásul még a lefolyóból áradó kellemetlen szagokat is megszüntetheted vele - arról nem is beszélve, hogy a pénztárcád mellett ezen szerekkel a csővezetéket is kímélheted. A mosdókagylók és kádak dugulásának megszüntetése érdekében egy tölcsér segítségével önts a lefolyóba fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet. Amikor a habzás alábbhagy, alaposan öblítsd át forró vízzel a lefolyót. Ezután várj öt percet, majd engedj rá bőségesen hideg vizet.

A konyhában a zsír, az olaj, az ételmaradékok vagy éppen a kávézacc, a fürdőszobában a hajszálak, a szappandarabkák, a tusfürdő, vízkő és sampon okozta lerakódások a felelősek a lefolyók eldugulásáért. A dugulással ráadásul akkor is szembe kell nézned időnként, ha szűrőt használsz a kádban vagy a mosdókagylóban: az ugyanis csak a nagyobb ételmaradékok vagy a hajszálak ellen véd, a sampon vagy a vízkő ellen nem.

Szólj hozzá!

Címkék: Duguláselhárítás-bontás-nélkül Duguláselhárítás házilag szódabikarbónával

Mosogató duguláselhárítás

2014.02.18. 10:09 i-mode

Szólj hozzá!

Címkék: elhárítás bontás nélkül dugulás Duguláselhárítás-bontás-nélkül

Duguláselhárítás külföldön

2014.02.18. 10:04 i-mode